Vinkkejä joulupöytään
Julkaistu 7.12.2016
Joulu lähestyy ja meidänkin valikoimistamme löytyvät jälleen joulun kausituotteet limpuista täytekakkuihin.
Tässä muutama helppo vinkki joulupöydän alku- ja jälkiruokiin, ja miksi ei myös pikkujoulujuhliin naposteltavaksi:
Alkuruuaksi:
- Jokioisten saaristolaisleipä
- Riston ruislimppu
Leipien kanssa maistuu ”Ukon sotku”- täyte eli perinteinen gubbröra.
Tarvitset sen tekemiseen nämä ainekset:
- 150g graavilohta
- purkki ranskankermaa
- puolikas punasipuli (ei kovin suuri)
- nippu ruohosipulia
- tilkka sitruunan mehua (maun mukaan, mutta suositellaan lisäämään melko vähän, 1/2 – 1 tl)
Valmistusohje:
Pilko lohi veitsellä melko pieniksi paloiksi. Silppua sipuli pieneksi. Silppua ruohosipuli pieneksi. Yhdistä ja sekoita graavilohi, ranskankerma, punasipuli, ruohosipuli ja purista sitruunanmehua tilkka mukaan. Halutessasi voit vielä maustaa suolalla ja mustapippurilla. Lohi on monesti kuitenkin niin suolaista, että sen suola riittää. Täyte on heti valmis syötäväksi, mutta on parhaimmillaan, kun on saanut vetäytyä muutaman tunnin jääkaapissa.
(Resepti on vapaasti sovellettu alkuperäisen reseptin pohjalta, joka puolestaan on saatu vuosia sitten mökkinaapurilta)
Jälkiruuaksi:
Juustotarjotin Jokioisten kartanomeijerin valmistamista herkullisista juustoista:
- Willebrand cheddar
- Fuuga juusto
- Punaviini Willebrand cheddar
- Jokioisten leivän Fiilislastu
Juustojen ja fiilislastujen kanssa maistuvat lisukkeena esimerkiksi lakkahillo, viikunahillo, päärynät, ja viinirypäleet.
Juustot löytyvät hyvinvarusteltujen kauppojen juusto-osastolta. Saatavilla myös jouluinen Jokioisten juustolajitelma pakkaus, joka sisältää kaikki yllä listatut juustot ja fiilislastut.